Fototips
Abstrakte bilder er kanskje noe av det jeg selv finner mest dekorativt - jeg liker godt bilder der jeg må bearbeidet det visuelle synet og fremførelsen av bildet. Sjangeren "abstrakt" er særdeles fornøyelig - da "alt" kan passe inn, men utgangspunktet er at motivet ikke skal gjengi noe som er gjenkjennbart.

Fototips 31 - hvordan ta abstrakte bilder

Abstrakte bilder er kanskje noe av det jeg selv finner mest dekorativt - jeg liker godt bilder der jeg må bearbeidet det visuelle synet og fremførelsen av bildet. Sjangeren "abstrakt" er særdeles fornøyelig - da "alt" kan passe inn, men utgangspunktet er at motivet ikke skal gjengi noe som er gjenkjennbart.


1 - hva er et abstrakt bilde?
Som kunstform er den rundt 100 år gammel. I følge Wikipedia er abstrakt kunst en kunstbetegnelse som hovedsakelig benyttes om nonfigurativ kunst, det vil si et bilde som ikke forestiller eller etterligner noen gjenkjennbart. Den abstrakte kunsten bruker altså ikke form og farge til å representere noe bestemt ved å ligne dette, men snarere å gi en opplevelse av noe som ikke helt hører hjemme i vår sansbare verden. Tilskueren står dermed fritt til selv å legge inn sin egen betydning og tolkning.

Dette er jo et herlig utgangspunkt - du kan ta bilder av hva som helst, så lenge det ikke ser ut som noe.


< < et abstrakt bilde kan få betrakteren til å studere bilde mye

lengre enn et vanlig bilde - der svaret ofte er gitt mht motiv og hensikt > >Noen mener at et abstrakt bilde kan etterligne virkeligheten, så lenge den er "visket ut" (se eksempel i bildet under) - og kanskje den retningen ligger nærmere ditt hjerte? Imidlertid, i min lille artikkel tar jeg utgangspunkt i at motivet ikke skal være gjenkjennbart.


Fototips B - 09 - Blomstereng

Bilde er tatt av en liten blomstereng på en dag med mye vind. Jeg satt lukkeren til 1/10 sekund for å få frem bevegelse i blomstene.


2 - hvor kan jeg finne motiver?
En av de fine tingene med denne fotosjangeren er at motivene er rundt deg - overalt hele tiden. Det være seg om du er innomhus eller på tur i skogen. Mao, et utmerket motivvalg både ved fint vær og ruskevær. På en regnværsdag kan du legge søndagsturen til kjøkkenet ditt, gå gjennom skuffer og skap, der vil du finne mange gode abstrakte motiver. Om du heller vil ta turen ut, så er skogen et annet eldorado for abstrakte fototurer, eller byen, eller lekeplassen, eller ...


3 - hvilke elementer kan bildet inneholde?
Selv om eneste "regel" ved abstrakte bilder er at det ikke skal ligne på noe, kan det likevel være greit å følge noen prinsipper når du skaper et abstrakt fotografi. Du finner antagelig glede i at andre synes om bildene dine, og ved å ha en tanke om hvordan det kan fremstå seerverdig, øker du sannsynligheten for applaus.


< < Det er enkelt å ta et abstrakt bilde, men litt mer

utfordrende å skape et som gir betrakteren noe > >Elementer som kan være med å løfte bildet ditt er; interessante former, linjer, kurver, kontrast, tekstur/mønster, estetikk og farger. Innholdet behøver ikke ha mening for at noen skal ha lyst å henge det på veggen, men det bør ha noen med seg som fanger betrakterens positive oppmerksomhet.

Det kan også være nyttig å tenke lys og komposisjon - to sentrale elementer i et hvert bilde uavhengig av motiv og fotosjanger.


4 - hvilket utstyr trenger du?
Her trenger du ikke mye og dyrt fotoutstyr for å komme i gang. I utgangspunktet kan alle type kamera benyttes - mobil, kompakt, speilrefleks, mv. Det samme med objektivtyper - hvilket som helst objektiv kan benyttes. Imidlertid, har du et makroobjektiv øker du mulighetsrommet mht motivvalg, da dette gir deg anledning å gå veldig tett inn på et motiv (i bildene under tips 6 og 9 har jeg brukt makroobjektiv).

Videre, har du et kamera der du kan styre lukkeren (f.eks. speilrefleks eller et systemkamera), vil også dette gi deg flere muligheter. I det øverste bildet har jeg benyttet en lukker på 1/10 sekund. Hadde jeg benyttet en lukker på f.eks. 1/2 sekund, ville nok alt i bildet vært helt uklart, og det ville ikke vært mulig å sett at dette er blomster som blåser i vinden.


5 - finn kunstneren i deg
Når du skal lage abstrakte bilder er det i alle fall to egenskaper du bør lete frem fra ditt indre jeg - estetikeren og ditt kreative jeg. Egenskaper som alle har, og noen har mer enn andre.

Et triks for å komme i "riktig modus" er å sette seg ved datamaskinen og gjøre noen søk på nettet. Søk etter "abstrakte bilder" på Google, eller gå inn på foto.no eller 500px.com. Her finner du mye inspirasjon som hjelper deg å få frem "kunstneren" i deg - herunder den kreative-, skapende- og formidlende fotograf.

Og du, når du har tatt et flott abstrakt foto (der ingen forstår hva du har tatt bilde av), ikke fortell andre hva du har fanget. Da forsvinner litt av mystikken ved det hele. Dvs. det motsatte av hva jeg gjør i de neste fem tipsene!


6 - ide 1 (linjer)
Her har jeg tatt bilde av vanlige fargede papirark. Jeg stilte dem opp og bøyde dem i litt ulike retninger, og tok bilde inn fra siden, slik at linjene kom tydeligere frem. Jeg brukte stor blender slik at deler av motivet ble uskarpt. Makroobjektiv gjorde at jeg kunne gå ekstra nært.


Fototips B - 09 - Papirark

Fargede A4 ark, fotografert fra siden.


7 - ide 2 (former)
Jeg helte vann i en vanlig glassbolle, og tilsatte noen dråper med vanlig olivenolje. Under bollen plasserte jeg et gult ark.


Fototips B - 09 - Olje i vann

Olivenolje i vann.


8 - ide 3 (farger)
På en fototur ble jeg oppmerksom på disse fargene, som ligger nær hverandre i fargesirkelen. Et flott motiv tenkte jeg. Motivet er en båt som ligger i vannet.


Fototips B - 09 - Båt i vann

En båt som ligger i vannet.


9 - ide 4 (tekstur/mønster)
En rusket vinterdag blåste det vandret, og mye sludd festet seg til stuevinduet mitt. Jeg ble fasinert av mønsteret som ble skapt, og fant frem mitt makroobjektiv for å fange dette.


Fototips B - 09 - Sludd på ruten

Sludd på vindusruten min.


10 - ide 5 (fotoprogram)
I min tidlige digital fotokarriere, likte jeg svært godt å lage bilder i Photoshop. Jeg kunne sitte lenge å bearbeide bare ett bilde - og jeg elsket det! Med årene har imidlertid min interesse av å "photoshoppe" bilder på PC'en svunnet hen, nå foretrekker jeg å gjøre bildet ferdig i fotoapparatet og på stedet (location).

Imidlertid, det er en uendelighet av muligheter i et fotoprogram når det kommer til å lage abstrakte bilder, men vær til tilbakeholdende med effektene, det er veldig lett å ga helt bananas.

I bildet under har jeg først tatt bilder av røyk, for deretter å legge til fargeeffekten i et fotoprogram.


Fototips B - 09 - Røyk

Røyk fra en røkelsespinne, der fargene er tilført i PhotoShop.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.