Fototips
I denne og de to neste artiklene gir jeg deg tips om noen interessante funksjoner som er nyttig å kjenne til. I del 1 kan du lese om dioptrisk justering, bildekvalitet og Live View.

Fototips 10 - flere interessante funksjoner (del 1)

I denne og de to neste artiklene gir jeg deg tips om noen interessante funksjoner som er nyttig å kjenne til. I del 1 kan du lese om dioptrisk justering, bildekvalitet og Live View.


I de foregående fototips har jeg dekket inn lukker, blender og ISO, samt Manuell modus og eksponeringskompensasjon (EV). Ditt speilreflekskamera er en avansert liten datamaskin - stappet med ulike funksjoner. Antagelig benytter du kun noen av mulighetene kameraet ditt har. Her tipser jeg om flere funksjoner som er nyttig å kjenne til. De fleste kameraeiere vil at kameraet skal ta så gode bilder som mulig. For å løfte kvaliteten opp et nivå, bruk noen minutter på hver av funksjonene for å forstå de bedre. Noen er naturligvis mer nyttig enn andre - men alle har en ting til felles - hjelpe deg å ta bedre bilder!

Det ideelle hadde vært om jeg kunne vist deg hvor du finner de ulike funksjonene på ditt kamera, men dette lar seg ikke gjøre med bakgrunn i antall kameramodeller som finnes. Du må derfor klare deg litt på egenhånd, sammen med brukermanualen, eller en venn som har likt kamera som deg. Eller ta et fotokurs. Jeg kommer imidlertid å vise noen illustrasjonsfoto fra Canon. Men vit at selv på Canon kan det være forskjeller mht. hvor du finner disse funksjonene på deres ulike modeller.

Da er det bare en ting å gjøre - finn frem ditt kamera og brukermanual, og kos deg!


Dioptrisk justering
Du har kanskje undret deg over hva den lille knappen ved søkeren er, den med "+/-" symbolet? Denne funksjonen gir deg mulighet til å tilpasse søkeren ditt syn. Rett kameraet mot et motiv, bruk autofokus til å fokusere, drei så "+/-" symbolet den ene eller andre vei inntil bildet står skarpt for deg. Skarphet i dette tilfellet er kun det du ser gjennom søkeren - og har ikke noe med det endelige skarpheten i bildet å gjøre.


Fototips A - 10 - dioptri

Denne funksjonen gir deg mulighet til å tilpasse søkeren ditt syn


Bildekvalitet
Kameraet gir deg mulighet til å innstille ulik kvalitet på de bilder du tar. På en Canon kamera er skalaen gjerne slik; Large, Medium og Small - med to varianter innen hver av dem. Still inn på høyeste jpeg kvalitet - dvs L med "buet symbol" (nederst, lengst til venstre i illustrasjonen under). En av årsakene til at noen innstiller på lavere kvalitet er for at minnekortet skal kunne lagre flere bilder. Mitt tips er imidlertid å kjøpe et ekstra minnekort istedenfor å ta ned kvaliteten. Tar du et virkelig blinkskudd du har lyst å printe ut i stort format, så vil du få sterkt forringet kvalitet dersom du har benyttet deg av "Small".


Fototips A - 10 - kvalitet

Her innstiller du kvaliteten på bildet


I illustrasjonen fremkommer også et format som heter "raw". Dette formatet er for "viderekomne", og krever at du kan etterbehandle bildene i en raw-konverter. Det gir imidlertid en rekke muligheter! Ønsker du å ta fotohobbyen din til et nytt nivå, bør du vurdere å benytte raw. Jeg tar tilnærmet 100 % av mine bilder i dette formatet.


Live View
"Live View" (LV) er når du benytter LCD skjermen til å se hva du fotograferer. LV på speilrefleks har en rekke fordeler, men også noen store ulemper. Den ene er at det tar lang tid for kameraet å stille skarpt. Dersom motivet er i bevegelse vil det i mange tilfeller ikke la seg gjøre i det hele tatt. En annen ulempe er at LV trekker mye strøm - veldig mye.

Fordelene er:

• I de tilfeller du har kameraet i en posisjon der det er vanskelig å se gjennom søkeren - f.eks. helt nede på bakkenivå eller høyt oppe på et stativ - så er LV nyttig å bruke.

• Benytt LV når du har kamera på stativ og tar makro-/stillebenbilder. LV gir deg en mulighet til å zoom inn på motivet, og plassere skarpheten nøyaktig der du vil ha den. Samtidig som det er enklere å komponere bildet.

• Skarphetsinnstilling i LV er bedre enn når du stiller skarpt gjennom søkeren.

• LV gir deg mulighet til å se effekten "der & da" på gitte endringer du gjør i innstillingene. F.eks. endringer i billedstil, valg av hvitbalansen og histogrammet. Det vil si at du ikke trenger å ta testbilder for å se hvordan ulike innstillinger kommer ut.

• I noen tilfeller sliter autofokus med å stille skarpt (f.eks. på en grå og overskyet dag). Manuell fokusering kan da være eneste løsningen. Ved å benytte deg av LV vil det være enklere å oppnå skarphet.

• Er det behov for at kameraet gir minst mulig støy fra seg (f.eks. når du er på teater), kan bruk av LV sammen med "Stille Modus" (som du innstiller i menyen på ditt kamera) hjelpe deg.


Fototips A - 10 - Lv

Live View er når du benytter LCD skjermen til å se hva du fotograferer


PS! De fleste speilrefleks har Live View, men ikke alle. På noen modeller må du inn i Menyen for å aktivere Liew View funksjonen ved førstegangs bruk.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.