Fototips
Fuglefotografering strekker seg fra veldig lett til svært krevende. Det er relativt enkelt å ta bilder av fuglene i parken, mens det er noe mer krevende å fange en ørn som griper byttet sitt. Ønsker du å bevege deg ut av "andedammen", er det greit å ta med både et teleobjektiv og en stor dose tålmodighet i sekken.

Fototips 36 - hvordan fotografere fugler

Fuglefotografering strekker seg fra veldig lett til svært krevende. Det er relativt enkelt å ta bilder av fuglene i parken, mens det er noe mer krevende å fange en ørn som griper byttet sitt. Ønsker du å bevege deg ut av "andedammen", er det greit å ta med både et teleobjektiv og en stor dose tålmodighet i sekken.


1 - hvilket utstyr trenger du?
Skal du nå langt innen denne fotosjangeren, vil du fort innse at utstyret er viktig. Duene, endene og småfuglene i parken lar seg nok portrettere med en iPhone, men sannsynligheten for at du fanger et godt bilde av en flygende ørn med en mobil er nok liten.

Beveger du deg ut av parken og inn i skogen, opp på fjellet eller ut ved havet, vil det være en fordel å ha med speilrefleks med et godt teleobjektiv. Et kamera som tar mange bilder i sekundet er også å foretrekke.

Fototips B 14 - 01

Fugler du finner i "andedammen" lar seg nok portrettere med en iPhone ...


Ville fugler er vanskelig å komme tett på, et teleobjektiv må derfor benyttes, gjerne sammen med en telekonverter (som er en relativt rimelig måte å øke brennvidden på). I denne artikkelen (kap. 7) kan du lese mer om hva en telekonverter er. En Tamron 70-300 med 1.4 telekonverter på et vanlig speilreflekskamera (APS-C sensor) er et godt utgangspunkt for å kunne fange flotte fuglebilder. Denne kombinasjonen gir deg like mye brennvidde som det objektiv proffene bruker, nemlig 600 mm.

Kikkert kan være nyttig å ha med på fuglesafari. Det er også smart å tenke gjennom klesvalget. Dette er ikke turen du skal bruke din flotte rosa lue, velg farger som gjør at du går mest mulig i ett med omgivelsene du beveger deg i. For øvrig, dropp også sterke parfymelukter denne dagen.

Annet nyttig utstyr for den engasjerte amatør kan være; regnbeskytter til kamera om været er dårlig, eller du er ute i åpen båt for å ta bilder av sjøfugl og ørn (beskytter mot saltvann). Et fotoskjul for å komme skikkelig nær innpå fuglene (se lengre nede), mange bruker blits med stort hell (gjerne kombinert med en beamer), raske minnekort slik at bufferen tømmes fortest mulig når du har innstilt kameraet på seriefoto, og holder utløserknappen nede i flere sekunder. Er du riktig så avansert kan du sette kameraet på et stativ og fjernutløse det. En bok om fugler kan også være kjekt å ha i sekken, og kan gjøre turen til mer enn "bare en fototur".


2 - innstilling av ditt kamera
Hvilke innstillinger du bør benytte, avhenger av hvilke effekter du vil oppnå - og om fuglen står i ro eller er i farta. Ønsker du å fryse fuglens bevegelse, må du ha en rask lukker, mens en lang lukkertid kan gi spennende bevegelser i motivet.

Her følger noen generelle tips om aktuelle innstillinger:

• Sett programmodus til "lukkerprioritet" (Tv eller S på programhjulet). Skal du fryse en fugl i fart kan 1/800 sekund være et greit utgangspunkt. Her bør du imidlertid forsøke deg litt frem, da det er flere forhold som påvirker resultatet. Som om fuglen flyr mot/fra deg, eller på tvers av bildeflaten. Avstanden til fuglen har også betydning (herunder hvor stor del av bilderammen den fyller).

Fototips B 14 - 02 A

For å få den flygende fuglen helt skarp benyttet jeg lukkertid 1/1600 sekund


• Har du et objektiv med bildestabilisator, kan du med fordel slå denne av når du benytter kort lukkertid. Bildestabilisatoren vil ikke ha betydning for skarpheten i bildet i slike tilfeller, og vil tvert i mot gi deg dårligere funksjonalitet da den er med å redusere autofokushastigheten. Ved å slå den av sparer du også batterikapasitet.

• Sett gjerne ISO på Auto

• Ønsker du å skape bevegelse i enten fugl eller bakgrunn, kan du ta utgangspunkt i en lukkertid på 1/20 sekund. Du kan enten holde kameraet helt stille håndholdt (ev bruke stativ), eller du kan panorere. Også her er det flere faktorer som spiller inn, forsøk derfor med både lengre og kortere tid enn hva jeg foreslår.

Fototips B 14 - 02 B

For å få mye bevegelse i fuglen benyttet jeg en lukkertid 1/25 sekund


• Noen mener at det "perfekte" fuglebilde er når hodet og øynene til fuglen er helt skarp (frosset), samtidig som det er en viss bevegelse i vingene. Her er det bare å forsøke seg frem mht aktuell lukkertid. I bildet av hettemåken du ser under, benyttet jeg 1/125 sekund.

Fototips B 14 - 02 C

En hettemåke som er skarp og uskarp på samme tid, lukkertid 1/125 sekund


• Når du fotograferer fugler i bevegelse - still kameraet til serieopptak for å øke sannsynligheten for å fange fuglen i rette øyeblikk

• Har ditt kamera følgefokus (kontinuerlig autofokus) kan dette med fordel benyttes på fugler i bevegelse. På Canon heter denne funksjonen AI Servo, på Nikon betegnes den AF-C. Funksjonen hjelper å holde fuglen i fokus når du følger den gjennom søkeren

• Du må ha kontroll på hvor kameraet stiller skarpt, velg derfor ett konkret AF punkt. Jeg velger som oftest det midterste, da dette er det mest presise og raskeste. Har du et avansert speilreflekskamera, har det kanskje mulighet til å velge flere omkringliggende støttepunkter til det ene AF punktet. I så fall er dette den ideelle innstillingen.

• Lysmåling kan til tider være en utfordring. Er du tett på fuglen kan senter- eller matrixmåling fungere bra. Er fuglen langt borte på en lys himmel, og utgjør kun en mindre del av bildeflaten, bør du vurdere å benytte spotmåling. Eventuelt kan du overeksponere bildet med ett eller flere trinn (f.eks. EV +1). Dette for å unngå at fuglen fremstår mørk og undereksponert.

• Tar du bilde av en fugl som står i ro, f.eks. på en gren, kan det være fordel å benytte stor blenderåpning (f/2.8 hvis ditt objektiv har det). Da slører du bakgrunnen og fuglen står bedre frem.

Fototips B 14- 02 D

Bakgrunnen er uskarp og gjør at spurven står bedre frem


3 - hva betyr lyset for bildene?
Du vet det allerede, men jeg sier det likevel - uten lys, intet bilde. Det som er utfordringen er å finne det lyset som tilfører noe ekstraordinært til bildene dine. I et studio kan du kontrollere lyset 100 %, ute i naturen er ikke det så enkelt.

Lyset lever sitt eget liv, din utfordring er å være der når det viser seg fra sin beste side. Ingrediensene i den "retten" handler naturligvis om litt flaks, men det er også forhold du kan påvirke selv. Den viktigste faktoren her er "bevissthet". Ved å observere lyset når du er ute og fotograferer, kan du tenke gjennom ulike dimensjoner, som f.eks. hvor faller skyggene og hvor skal jeg plassere meg for ikke å få motlys - eller for å få motlys, om du mener det er best til å fremheve ditt motiv og din tanke.

Dessverre, eller kanskje heldigvis, finnes det ingen universal sannhet på hva "riktig lys" er. Morgensol eller kveldssol, overskyet, striregn, dis/tåke, frostrøyk fra andedammen, sol fra blå himmel, etc. Alle har sin stemning og sine fordeler - og ulemper, og det er fullt mulig å lage gode bilder i alle anledninger. Mitt budskap er, tenk over lyset, se etter de muligheter og særegenheter det aktuelle lyset har, og prøv å utnytte det etter beste evne. Det handler mye om bevissthet og trening.

Selv om det ikke finnes fasitsvar på riktig lys, er de fleste fuglebilder tatt i bløtt medlys. Det gir ofte flotte bilder, men kanskje også litt forutsigbare (og kjedelige?) bilder. Så derfor, utfordr deg selv til å ta bilder i annet type lys også.

Fototips B 14 - 03 D

Lyset reflektere det grønne løvet i vannet. Dette er en måte å utnytte lyset på


4 - tenk komposisjon
Enkelt sagt handler komposisjon om hvordan du vil at bildet skal fremstå, herunder hvilke elementer som skal være med i bildet. En ørn som svever mellom trærne gir et annet inntrykk enn en ørn mot blå himmelen. Ofte vil en "ren bakgrunn" best få frem fuglen, mens andre ganger kan det flotteste portrettet være når fuglen er plassert sammen med sine rette elementer.

Fototips B 14 - 04 A


Fototips B 14 - 04 B

En ørn som svever mellom trærne gir et annet inntrykk en ørn mot naken himmel


Klipper, sjø, skog og den slags gir fine miljøbilder i fht en ren blå himmel. Utfordringen er at bakgrunnen kan stjele mye av oppmerksomheten - en stor blender kan da være til god hjelp mht å gjøre den uskarp.

Når du lager portretter av mennesker og dyr, er en av "reglene" at man skal være i objektets øyehøyde. Med mennesker, hunder og katter, vil det være enkelt å få til. Med fugler kan det være litt vanskeligere, som oftest er de et stykke over deg - enten sittende i et tre eller flygende på himmelen. Tusler motivet ditt på bakkenivå derimot, eller flyter på vannet, gå så langt ned som mulig (ev. legg deg på bakken). Det kan kanskje være litt pussig at du tar bilder av fugler ovenfra og ned? ... siden fugler som oftest er høyere opp enn oss mennesker.

Husk at øynene "må" være skarpe når du fotograferer dyr, mennesker, innsekter, fisk, legg derfor fokuspunktet ditt her.

Fototips B 14 - 04 C

Øynene er skarpe, jeg er i fuglens høyde og bakgrunn og forgrunn er sløret ut


Tar du bilder av fugler i farta, sørg for at det er mest luft foran fuglen i bildeflaten, slik at den har litt "rom å fly i".

På vindstille dager kan du fange bilder av fugl som reflekteres i vannet, enten ved at den ligger helt i ro (se bildene øverst i artikkelen), eller du klarer å fange både fugl og refleksjon når den flyver lavt over vannoverflaten.


5 - fine steder å finne fugl
Det er heldigvis ikke problem å finne fugler i Norge - de er overalt. Det er helt utmerket å drive med fuglefotografering i egen hage eller nærmiljø, der har du antagelig allerede god tilgang til stor fugleaktivitet ila året. Det være seg skjærene som bygger reir om våren, kråkene som går berserk i søppelspannet eller småfuglene du har satt ut vintermat til.

Fototips B 14 - 05 A

En blåmeis på utsiden av stuevinduet


Er du litt ekstra interessert ønsker du kanskje å oppsøke plasser med mye fugl. I Bergen (som er min hjemby) vil Lungegårdsvannet og Tveitevannet være gode alternativer. På Herdla (Askøy) finner du et stort og flott naturreservatet, og ønsker du ørnebilder er mulighetene til stede på både Sotra og Radøy. Oslo har Østensjøvannet, for øvrig eneste stedet jeg har fotografert fugl i hovedstaden (men kanskje du finner flere tips her).

Andre anbefalte steder i Norge er Lofoten, Helgelandskysten (ørn), Røst (Lundefugl), Utsira og Runde. I Danmark, nær Hirtshals, finnes et ørnereservat som kan være spennende å besøke.

Et annet bra sted å fotografere ørn er Flatanger i midt Norge. Gjør et Google søk på Ole Martin Dahle, han gir deg garantier for en flott opplevelse.

På mine fototurer har jeg truffet noen virkelige store fuglefantaster, som med glede gir masse av sin kunnskap. De mest dedikerte har kanskje over 400 ulike arter i samlingen sin, og de smiler litt i skjegget når jeg forteller om mine 60. Ved Lungegårdsvannet i Bergen traff jeg en kar som hadde dradd ens ærend fra Oslo for å observere en spesiell måke - da ble jeg et sted mellom forundret og imponert. Lurer du på hva slag spesielle fugler som beveger seg i ditt nærområde i øyeblikket, sjekk ut denne siden. Det var slik jeg ble oppmerksom på fuglen du ser på bildet under.

Fototips B 14 - 05 B

En Mandarinand, jeg bare måtte ha bilde av denne sjarmtassen, og reiste 20 mil ...


6 - tålmodighet og kamuflasje
Noen fotosjangere stiller større krav til gitte egenskaper enn andre. Skal du bli god til å ta bilder av ville fugler (dvs. ikke endene i parken), står tålmodighet sentralt. Det handler ofte om å vente, vente og vente. Fugler lever sitt eget liv, og i den grad de bryr seg om deg er det av redsel for hva du representerer av trusler og fare. Du kan derfor ikke forvente mye fotohjelp fra dem.

Mange fuglefotografer velger å la fuglene komme til seg, istedenfor å "jage" etter fuglen. Dette gjøres f.eks. ved å ta med seg et transportabelt skjulested, eller benytte et av de mange permanente skjulene som er satt opp (slike du bl.a. kan finne i fuglereservater).

Ønsker du å oppleve Tiurleik er et kamuflasjetelt et svært godt alternativ. Jeg har selv aldri satt i fotoskjul (har ikke tålmodighet), men jeg har fanget opp noen tips fra andre, disse er:
• Fuglene må bli vant til teltet ditt, det er derfor en stor fordel om du setter det opp før "leikene" starter for sesongen
• Sørg for at du er på plass i teltet i god tid den aktuelle dagen du skal fotografere, det betyr lenge før soloppgang
• Ha med mat, varme klær, noe å sitte på, noe å drikke - og en flaske som kan benyttes når drikken skal ut av kroppen igjen.

Et alternativ til telt er dette produktet - Bag Hide. Et snedig fotoskjul som på sekunder kan dekke deg og utstyret ditt, ha med en liten stol å sitte på. Har du ikke fotoskjul, er kamuflasjeklær et annet alternativ. Du bør også vurdere å benytte kamuflasje på ditt objektiv (spesielt de hvite Canonobjektiver).

Men, kamuflasje eller ikke, tålmodighet er den store nøkkelen til suksess. Jeg leste en artikkel om en kar som hadde ventet på post i fire dager for å få bilde av en ugle. Jeg blir utålmodig etter 10 minutter - hvilket også er årsaken til at jeg aldri kommer til å bli en god fuglefotograf.

Fototips B 14 - 06

Jeg digger Hegrer, utrolig kule fugler, men litt sky så ikke så lett å få nærbilder av dem


Dersom du beveger deg rundt for å lete etter fugl, og har observert en, ikke beveg deg direkte mot fuglen. Gå inn fra en vinkel, ikke se på dem, beveg deg rolig, ikke la kameraet dingle rundt halsen, stopp opp om du ser fuglen blir stresset, hold deg lavt, bruk klær som er naturens farger, og ikke bruk sterke lukter av parfyme.

Fugler er mest aktiv om morgenen, fra daggry til tidlig morgen, og under skumringen. Derfor må du sjekke når solen går opp og ned. Du må være på plass lenge før soloppgang. Dette kan også gi flotte muligheter for å knipse noen nydelige soloppganger, så ikke glem vidvinkelobjektivet på din fugleutflukt.

Et alternativ (eller i kombinasjon med kamuflasje) er å fore fuglene. Drar du på ørnesafari vil du kunne oppleve at guidene kaster ut fisk for å lokke til seg ørnene. Det samme trikset kan du selv bruke på småfuglene i din egen hage. Fuglene kan bruke litt tid på å finne maten du har lagt ut, så tålmodighet gjelder også her. Når du tar bilder, prøv å ikke få maten med i bildet, eller fuglebrettet - plasserer du den nær en gren fuglen kan sitt på, øker du sannsynligheten for et "rent" bilde.


7 - treningsarena
Før du setter ut på din store fugletur, f.eks. ørnesafari på Helgelandskysten, kan det være klokt å trene litt. Måker er over alt, og de har en atferd som kan minne litt om en ørn. Sklir rolig over himmelen, mens de observerer mulig mat i havet under dem. De virker tilsynelatende likegyldig til ditt nærvær, så lange treningsøkter med mange fotomuligheter er tilstede.

Måker har dårlig rykte hos mange av oss, kanskje noe ufortjent. Det er en spennende art å fotografere, og mange av underartene er virkelig flotte.

Jeg selv har besøkt Ørnereservatet i Danmark ved et par anledninger. Her får du oppleve flere fuglearter på nært hold, og alle flyr fritt. Dette gir en helt unik mulighet til å trene. Tips, sett deg på første rad, slik at ingen sperrer utsikten for deg.

Fototips B 14 - 07

En ørn klar for å gripe sitt bytte ...


Stokkender gir en annen god treningsmulighet. Denne fuglearten har en rettlinjet flukt, og er således relativ enkel å følge i søkeren. Dette gir deg en god mulighet til å teste følgefokus på ditt kamera.


8 - bli kjent med fuglenes atferd
Det er både en fordel, og gir en ekstra dimensjon til fugleturen din, å ha god kjennskap til det du fotograferer. Internett er stappet med kunnskap, bl.a. biofoto.no og birdlife.no, likeså ditt lokal bibliotek. Ønsker du å gå til anskaffelse av din egen fuglebok kan jeg anbefale Norges Fugler, felthåndbok av Lars Gejl. Denne fås både i vanlig bokformat og som nedlasting til din mobil/nettbrett. Den inkluderer fuglelyder.

Skal du spille av fuglelyder for å lokke til deg gitte arter, bør du benytte en transportabel høytaler i tillegg til din mobil/nettbrett (slik at du får kraftig nok lyd). Artene reagerer ulikt på denne type lokkelyder, og noen arter er spesielt mottakelig i hekketiden (ref. "revirbygging"). Andre fugler er mottakelig for "lokking" hele året, bl.a. nysgjerrige ungfugler. Det er imidlertid flere faktorer som har betydning for din suksess, bl.a. om fuglen har etablert et parforhold, tidspunkt på døgnet og værforhold.

Jeg selv liker best å fange fuglen når den utfører en form for handling, f.eks. går inn for landing eller letter fra en gren. Et tips jeg fikk fra en fugleentusiast, var at fugler som sitter på en gren, ofte letter like etter de har "gjort sitt fornødne". Et tips jeg har hatt stor glede av.

Fototips B 14 - 08

Jeg måtte vente en stund på at svanen luftet sine vinger i min retning


9 - OBS OBS! Trø varsomt
Husk at du er i fuglens rike på deres premisser, ikke dine egne. Ta derfor hensyn, og spesielt i hekketiden må du trø varsomt. Tipset jeg skrev om i forrige avsnitt (lokkelyder) er noe omstridt i fuglemiljøet, man er redd for at dette kan ha negativ betydning for fuglene. Fuglene synger ikke for at vi mennesker skal bli underholdt, sangen deres har en funksjon, som å forsvare sitt revir. Det kan derfor hende at naturens fugl lar seg "nedkjempe" av din høytaler fugl, og således gir opp kampen om det gitte revir.

Har du kommet for nært en fugl, og blitt oppdaget, kan du oppleve endret atferd hos fuglen. Noen fugler strekker hals og virrer med hodet, andre kan strekke en vinge eller komme med varsellyder. Dette er tydelige signaler om at du bør trekke deg unna. Husk at du er der på fuglens premisser - ikke omvendt. Ha respekt for dem, ikke skrem dem og gjør dem utrygge. Mange fuglefotografer mener at fuglefotografering handler primært om en naturopplevelse, sekundært å få bilder av fuglen.

Fototips B 14 - 09

En gås som ikke var tilfreds med mitt nærvær


Også bruk av lokkemat er litt omdiskutert i miljøet, noen mener det er helt greit, andre ikke. Dette er i sjangeren f.eks. lokke til seg en ugle ved bruk av en mus. Matstasjoner til småfugler f.eks. i din hage er noe annet, men har du først begynt å mate dem så kan du ikke stoppe den sesongen.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.