Fototips
Manuell innstilling er den gøyeste av dem alle! Her er det du som er kapteinen på skuta. Som en kursdeltaker sa til meg - her lager vi pizzasausen 100 % fra grunn. Men fortvil ikke - det er langt fra så vanskelig som det kan høres ut - selv om det krever en liten innsats fra deg!

Fototips 8 - manuell innstilling av Lukker og Blender

Manuell innstilling er den gøyeste av dem alle! Her er det du som er kapteinen på skuta. Som en kursdeltaker sa til meg - her lager vi pizzasausen 100 % fra grunn. Men fortvil ikke - det er langt fra så vanskelig som det kan høres ut - selv om det krever en liten innsats fra deg!


Har du lest mine Fototips om Blender og Lukker, husker du kanskje at ved Lukkerprioritering (Tv/S), bestemmer du Lukker og kameraet Blenderen. Motsatt ved Blenderprioritet (Av/A). I manuellmodus bestemmer du både Lukker og Blender. Det er en fordel at du er kjent med blender- og lukkermodus før du gir deg i kast med manuellmodus.

Det første du bør gjøre, er å finne ut hvordan du endrer blender og lukker når programhjulet er satt i modus "M". Svaret finner du i brukermanualen til ditt kamera. På det avbildede Canon kamera endres lukkeren ved å dreie på innstillingshjulet (like ved siden av utløserknappen). For å endre blenderen benyttes hjulet på baksiden. En del Canon og Nikon kamera har en knapp som må holdes inne samtidig som man dreier på innstillingshjulet når blenderverdiene skal endres.


fototips A - 08 - viser M-modus - www

Innstilling av Lukker og Blender i manuellmodus.


Hva er fordelen med å bruke Manuellmodus?
Ditt kamera tar bilder basert på gjennomsnittbetraktninger av motivets lysforhold. I de fleste situasjoner gir det flotte resultater, men noen ganger bommer kameraet kraftig. Det slipper enten for mye eller lite lys inn i fht hvordan du vil at det endelige bilde skal fremstå.

Resultatet blir at kameraet tar et bilde hvor du ikke kjenner deg igjen mht. hvordan motivet fremstår. Da er det kanskje lett å tenke; uff, jeg har et dårlig kamera. Imidlertid, i de fleste tilfeller er kameraet mer enn godt nok - det gjelder bare å vite hvordan du skal stille det inn slik at bildet du skaper stemmer overens med motivet slik du ser det.


Hvordan finner du riktig lukker og blender?
Teknikken for å finne hvilke blender og lukker du skal benytte krever litt innsats fra deg, men som mye annet i livet - det er enkel nå du først har lært det.

Du tar utgangspunkt i de verdier kameraets automatiske lysmåling tilsier, og bruker disse som referanseverdier til å finne de innstillinger du ønsker - dvs. mer eller mindre lys inn på bildet? Under viser jeg deg en oppskrift for hvordan du kan øve deg;

1. Sett programhjulet i blendermodus - dvs. A eller Av.

2. Still blender til f/5.6 og ISO til 800.

3. Finn en tålmodig person, som du plassere sidelengs ved et vindu (se bildeeksempel). Har du ingen tålmodig person i nærheten, så kan en appelsin på et bord ved et vindu gjøre samme nytte.


Fototips A - 08 - plassering av modell

Dette er en fin plassering av modellen ved portrettfoto - se endelig resultat i collagen under


4. Rett kameraet mot personen, og trykk utløserknappen halvt ned, samtidig som du leser av hvilken lukker kameraets lysmåler foreslår. Denne verdien finner du f.eks. inne i søkeren nederst til venstre, og/eller du kan se den bak på LCD displayet. Du kan også knipse et bilde, ta det frem på LCD skjermen, trykk på "info" knappen bak på kameraet (gjelder Canon) og lese av lukkerverdien

5. Noter deg lukkerverdien (i eksempelet mitt er den 1/200 sekund)

6. Sett programhjulet i modus "M". ISO skal fortsatt stå på 800 og blender på f/5.6 (sjekk at det stemmer)

7. Nå begynner det gøye!

8. Sett lukker til 1/200 sekund, ta bilde. Du ser at bildet blir helt lik til det du tok i blendermodus (A/Av)

9. Sett lukkeren til 1/400 sekund, og ta et nytt bilde. Bildet blir mørkere.

10. Deretter tar du et bilde med en lukker på 1/100 sekund - og du får et lysere bilde.

11. ... og ev andre verdier du vil forsøke. Jeg antar du ser tydelige forskjeller i bildene, og at det er ulike uttrykk som fremkommer.


Fototips A - 08 - collage 2

Ulik mengde lys slipper inn på sensoren, og gir ulike uttrykk i bildet


Gå gjennom bildene og sammenlign. kanskje det beste bilde er det som har verdiene kameraet foreslo, eller kanskje ikke? Tok du bilde av en lyshåret jente fikk du kanskje en fin high-key effekt i det tilfellet du slapp for mye lys inn? Eller tok du bilde av en eldre mann - da passer det kanskje best med mindre lys? Her er det ikke noe fasitsvar, men din personlige smak og fotografiske stil som gjelder.


Når brukes manuell innstilling?
Manuell innstilling kan benyttes i alle anledninger, men kommer mest til sin rett når du vil overstyre kameraets automatiske lysmåler. Solnedgang er et typisk eksempel (se bildeserie i Fototips 9), samt det portrettbilde som du nettopp har øvd på. I motiver som har veldig store kontraster kan det være nødvendig å ta kontroll på lysmåleren, som når du tar bilde av en person i helfigur mot en veldig lys himmel (her må du slippe inn mer lys slik at personen ikke blir et silhuett). Et annet eksempel er dersom du vil skape litt dramatikk i skyer på en blå himmel (slipp mindre lys inn).


PS!
Når du benytter Manuellfunksjon for å overstyre kameraets lysmåler, må du ikke ha kameraet på Auto ISO. Hvis du har innstilt til Auto ISO vil denne funksjonen kompensere for det manglende lys du prøver å unngå å slippe inn. Sett derfor en fast ISO verdi, så lav som forholdene tillater.


Synes du manuell innstilling var litt komplisert? Da kan du kanskje få glede av Fototips 9 - som langt på vei kan hjelpe deg til samme resultater bare vha en enkelt knapp. Den fungerer imidlertid ikke like godt som "M", samtidig som du mister muligheten til å virkelig styre innstillingene 100 % selv, og gjennom det forstå hvordan kameraet opererer og påvirker sluttbildet.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.