Fototips
Stjernehimmelen har fasinert oss mennesker i all tid, og fremstår som et yndet motiv for oss fotoentusiaster. Med den kvalitet som finnes i dagens moderne speilreflekskamera, er det relativt enkelt å få flotte bilder av nattehimmelen.

Fototips 27 - hvordan ta bilder av stjernespor (star trails)

Stjernehimmelen har fasinert oss mennesker i all tid, og fremstår som et yndet motiv for oss fotoentusiaster. Med den kvalitet som finnes i dagens moderne speilreflekskamera, er det relativt enkelt å få flotte bilder av nattehimmelen.


1 - utstyr
Du trenger et kamera du kan innstille manuelt - et vanlig speilreflekskamera vil kunne dekke behovet. Har du et vidvinkelobjektiv, vil det være mest egnet. Dernest trenger du et stativ, og det er en stor fordel om du har tilgang til en trådutløser. Er det svært kaldt, vil batteriet tømmes fort, da kan et ekstra batteri bli nødvendig.

Det er også nyttig å ha med lommelykt. Både for å finne frem i det mørke landskapet, og for ev å lyse opp forgrunnen (se tips 5)

Ønsker du å lokalisere Nordstjernen (Stella Polaris), som alltid befinner seg mot nord, er et kompass heller ingen dårlig idé å ha i bagen (eller benytte den som er på smarttelefonen din).


2 - et "vanlig" stjernefoto, ikke stjernespor
Tipsene i denne artikkelen retter seg primært mot det å ta bilder av stjernespor - selv om mye av det jeg skriver også gjelder ved ett enkelt stjernefoto. Ønsker du et vanlig stjernefoto (uten at stjernene fremstilles som lysspor/streker), må lukkeren være relativt kort. Har du for lang lukker vil stjernene fremstå som små streker. I bildet under har jeg benyttet en lukker på 30 sekunder (blender er f/2.8, ISO 200) - som er litt for lang. Ser du nøye etter (spesielt oppe til høyre) vil du se at enkelte av stjernene ikke er helt runde.


Fototips B - 05 - herdla enkeltbilde

Ett enkelt stjernefoto


Det er flere forhold som avgjør lukkertid, f.eks. brennvidde og om stjernene er nær horisonten eller høyt på himmelen. En tommelfingerregel for fastsettelse av lukkertid (for at stjernene skal fremstå som runde) er å dele brennvidden din med 600. Har du et 30 mm objektiv, blir lukketiden 20 sekunder (600 / 30 mm = 20 sekunder).

For å unngå avlange stjerner må du ta utgangspunkt i den største blenderen objektivet ditt har. Har du f/2.8 så begynn med den. ISO må (dessverre) skrus kraftig opp. Minimum 3200, kanskje så høyt som 6400. Ulempen med å skru ISO så høyt opp er at bildene kan bli kornet og gi fargestøy, men det kan være prisen å betale. Merk at det finnes fotoprogrammer som kan fjerne støy i bilder.

Et ekstra triks for å få skarpe bilder er å låse speilet.


3 - to alternative eksponeringsmetoder ved stjernespor (star trails) ...
Det er i hovedsak to metoder du kan benytte for å skape et stjernesporbildet. Ta mange bilder som settes sammen i et fotoprogram, eller eksponere ett enkelt bilde med en uavbrutt lang lukker (minimum 15 min, helst lengre, for å få en fin effekt).

Jeg foretrekker den første metoden da min erfaring tilsier at dette gir best resultat. For å sette samme alle bildene benytter jeg et fotoprogram (se tips 10). Ulempen med denne metoden er at det lille oppholdet du har mellom hver eksponering vil gi et ørlite mellomrom i selve stjernesporet på det endelige bildet.

Ulempen med å eksponere bare ett enkelt bilde er at himmelen kan bli litt for lys, og at "natteeffekten" dermed reduseres. Du vil også få mindre kontroll på hvordan sluttresultatet blir, samt at den lange lukkertid vil skape mer støy og korn i bildet.


4 - locations og komposisjon 1
Når du starter opp med stjernesporfotografering er kanskje det eneste målet ditt å få frem selve "sporene" på stjernehimmelen - noe som er en stor opplevelse i seg selv. Men når teknikken er innarbeidet, vil du antagelig stille større krav til de "jordiske omgivelser" som kommer med i bildet.

Location is everything! Husk at de elementer du velger å ta med i bildet bør fremheve bildet. En lyktestolpe midt i bildet vil antageligvis ikke gjøre bildet bedre. Finn det stedet du vil ta fotografere mens det fremdeles er lyst ute. Har det en spennende forgrunn, et kjent landemerke eller noen vakre fjell i horisonten som vil øke opplevelsen av bildet? Bare himmel uten andre elementer kan fort bli litt kjedelig.


Fototips B - 05 - Gamlehaugen

Gamlehaugen i Bergen


5 - locations og komposisjon 2
Har du funnet en fin forgrunn (kanskje et "fotogent" tre?), må dette kanskje tilføres ekstra belysning for at det skal fremstilles presentabelt i det endelige bildet. Til dette formål kan du f.eks. benytte en kraftig lommelykt eller en blits. Ønsker du å lyse opp forgrunnen med en ekstern lyskilde, gjør det på de første eller siste bildene i serien, slik at du kan leke deg litt uten å ødelegge serien (dette er en av fordelene med å ta mange enkeltbilder fremfor bare ett med veldig lang lukker).


Fototips B - 05 - herdla

Treet er lyst opp med en lommelykt


Nordstjernen (Stella Polaris) finner du mot nord. Mange som tar stjernesporbilder liker å ta utgangspunkt i denne. Den fremstår tilsynelatende å stå helt i ro i fht jordrotasjonen, alle andre stjerne vil dermed fremstilles som at de "sirkler rundt" Nordstjernen.

Merk at effekten av stjernebuene er avhengig av hvilke brennvidde du benytter deg av (vidvinkel, normal eller teleobjektiv). I bildet under har jeg benyttet en 400 mm - som neste ikke gir bue på stjernesporene.


Fototips B - 05 - Løvstakken

Her har jeg benyttet en 400 mm, som ikke gir særlig mye bue på sporene


6 - innstilling av kameraet
For at du skal kunne ta denne type bilder er det en forutsetning at kameraet står helt stødig, du kommer derfor ikke utenom å benytte stativ.

Sett kameraet ditt i Manuell modus, dvs M (ikke A/Av eller S/Tv), slik at du kan innstille de rette verdiene. Det finnes ikke fasitsvar på hvilke verdier du bør benytte, men tar du utgangspunkt i en lukkertid på 30 sekunder, blender på f/5.6 og ISO 200, har du et grei utgangspunkt. Blir bildene for lyse/mørke, justerer du blender eller ISO for å slippe inn mer eller mindre lys. Dog, forsøk å ikke gå over 800 ISO, dette pga støy og korn.

Ditt kamera er antagelig innstilt på AWB - dvs. automatisk hvitbalanse. Når du tar stjernesporbilder bør du innstille hvitbalansen til en gitt verdi (slik at den ikke endres underveis i fotograferingen). Stjernesporbilder kler litt kaldt lys, forsøk derfor å stille hvitbalansen til "fluoriserende" (som er rundt 4000 Kelvin). Noen synes at stjernebilder med kelvin 3200 er best, så forsøk ulike innstillinger til du finner det du liker. Her kan du lese mer om hvitbalanse. Skyter du i raw er du antagelig også kjent med at du kan endre på Kelvin i etterbehandlingen.

Husk å ha tilstrekkelig plass på minnekortet (du kan ende opp med flere 100 bilder), og fulladet batteri.

For å unngå støy og korn ved lange eksponeringer, kan det i noen sammenhenger være lurt å benytte "noise reduction". Når du lager stjernesporbilde ved hjelp av mange enkeltbilder, vil de komme et lite "gap i sporet" mellom hvert bilde. Dersom du benytter deg av "noise reduction" vil dette gapet bli større, da kameraet bruker lengre tid på å skrive bilde til minnekortet. Det beste er da kanskje å ikke benytte funksjonen ved denne type bilder - her må du ta et valg mellom "de to onder".

Et annet tips er å dekke til søkeren, slik at uønsket lys ikke slippes inn via den.


7 - trådutløser
Det er en stor fordel om du har trådutløser (Canon har en til litt under kr. 500, eller du kan kjøpe en billigere på ebay). Innstill kameraet til seriemodus (tar mange bilder etter hverandre når utløserknappen holdes nede). Når du starter å ta bilder låser du trådutløseren, du vil da minimere tiden det tar mellom hver eksponering. Dette gjør sitt til stjernesporene fremstår som en hel linje, og ikke stiplete.

En trådutløser hjelper deg også til å redusere rystelser i kameraet, og er derfor en viktig hjelper med tanke på at bildene skal fremstå så skarpe som mulig.


8 - innstilling av objektivet
Dersom objektivet ditt har bildestabilisator (betegnes IS på Canonobjektiver og VR hos Nikon) må denne slås av når du har kamera på stativ. Om dette ikke gjøres kan det føre til at bildene dine blir uskarpe.

Det kan være litt vanskelig å finne skarpt fokus på nattestid. Her er noen tips om hvordan det kan gjøres. Benytt live view, og zoom inn x5 eller x10. Rett inn kameraet mot en lyssterk stjerne og forsøk å stille skarpt, enten vha autofokus eller manuell fokus. Fungerer ikke det, se om det er et lyssterkt objekt på jorden du kan benytte til å finne "uendelig innstillingen". Er Månen på himmelen kan den også benyttes (se for øvrig tips 9 hva gjelder Månen). Når du har funnet det rette fokus, ta av autofokusen (AF på objektivet) - dvs. slå over på manuellfokus (M). Ta et testbilde, sjekk bildet på kameraets LCD skjerm - zoom inn og se om det er skarpt. Det er utrolig irriterende å komme hjem med bare uskarpe bilder.

Dersom du syns det er vanskelig å stille inn skarpt i mørke omgivelser, kan følgende triks være nyttig å kjenne til. Man skulle tro at uendelighetsmerket på objektivet ("det liggende 8-tall") gir nøyaktig fokus på lang avstand, men det gjør det ikke. Vel, for noen objektiver gjelder det, men for de fleste gjelder det ikke. Det du gjør er at du på dagtid finner ut hvor "avstandsmåleren" på objektivet står når autofokusen på kameraet har funnet uendelig fokus. Sett et lite merke i objektivet der dette er, eller sett på en liten tapebit. Nå kan du enkelt stille inn fokus i mørke omgivelser, så fremt du har husket lommelykt slik at du ser merket ditt.


9 - vær, vind & føreforhold
Det beste resultatet oppnår du når himmel er så mørk som mulig. Det betyr at det er en fordel å unngå kvelder med månelys og nordlys. Her er en fin side der du kan sjekke om mulighetene for Nordlys nær deg.

Det er også en fordel å ta dine stjernesporbilder langt borte fra sterke lyskilder, som f.eks. byer. På denne lenken kan du sjekke områder hvor det er "lyst og mørkt" om natten.

Vær også obs på flytrafikk - i utgangspunktet blir nok ikke bildet mye bedre av at lysene fra et fly går tvers gjennom bildet ditt. App'en Flightrader24 kan være nyttig å ha, den viser live flytrafikk til enhver tid.

Et annet tips er å sjekke værmeldingen. Irriterende om du har kjørt 10 mil bare for å oppleve at skyer kommer sigende inn over stjernehimmelen.

Ved "feile værforhold" kan dugg på frontlinsen bli et problem når du fotograferer over lang tid. Du bør unngå å tørke dette bort ved å berøre kameraet, og i stedet vurdere andre alternativer. Som f.eks. en liten batteridrevet vifte eller en håndvarmer festet i underkant av objektivet.

Den beste tiden å fotograferer stjerner er sen høst og gjennom vinteren. Og er det kaldt - ha med deg nødvendig utstyr til å stå ute i lang tid. Foruten varme klær og sko, kan en termos med varm sjokolade gjøre det hele mye mer hyggelig.


Fototips B - 05 - votter

Praktiske votter min mor har strikket til meg - to fingre "fri" gjør det enklere å håndtere kameraet.


10 - sette sammen bildene
Har du valgt å ta mange bilder istedenfor ett enkelt bilde med lang eksponering, må de settes sammen i et fotoprogram. Jeg selv benytter programmet du finner her. Programmet er gratis! Det er også rimelig enkelt å bruke, så jeg kommer ikke med noen "oppskrift" på hvordan det gjøres. Merk dog at programmet ikke takler RAW format, så bruk f.eks. jpeg.

Og husk, tålmodighet belønnes, jo flere bilder du tar, jo bedre kan sluttbildet bli. Som et utgangspunkt bør du ha minimum 30 bilder à 30 sekunder, men gjerne flere. Søk på Google (benytt søkeordet "star trails"), her får du opp mange bildeeksempler og kan gjøre deg opp en mening om hva du liker best.



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.