Fototips
Fyrverkeri er flott både på himmelen og på bilder. I denne artikkelen gir jeg tips for hvordan du kan lage flotte fargesprakende bilder av fyrverkeri. Har du litt basiskunnskap om fotografering, det rette utstyret, en god plassering og ikke er uheldig med været - så er det meste på plass.

Fototips 26 - hvordan ta bilder av fyrverkeri

Fyrverkeri er flott både på himmelen og på bilder. I denne artikkelen gir jeg tips for hvordan du kan lage flotte fargesprakende bilder av fyrverkeri. Har du litt basiskunnskap om fotografering, det rette utstyret, en god plassering og ikke er uheldig med været - så er det meste på plass.


1 - hva trenger du av utstyr?
Du trenger et kamera der du kan innstille en rekke funksjoner manuelt (se tips 2 - 5), et vanlig speilreflekskamera har det som skal til. Står du plassert nært fyrverkeriet, bør du benytte et vidvinkelobjektiv - står du lengre borte kan et normalobjektiv (50 mm) eller en tele benyttes.

Da du kommer til å benytte lang lukkertid, er du avhengig av at kameraet står stødig. Det enkleste er å benytte stativ (tri-pod). Et alternativ er å plassere kameraet på et annet fast underlag, men ta med i betraktning at dette gjør det vanskeligere å finne en god komposisjon.

Når du fotograferer med lang lukkertid er det en stor fordel å benytte en trådutløser, slik at du ikke trenger å berøre kameraet (du reduserer da faren for å få uklare bilder). Har du ikke en trådutløser, kan bruk av selvutløser være et alternativ.

Husk fulloppladet batteri (de tappes raskere i kaldt vær), og naturligvis tilstrekkelig plass på minnekortet.


2 - innstilling av ditt speilreflekskamera - Lukker
Lukkeren er primærfunksjonen som du benytter for å skape det bilde du ønsker. Lukkertiden jeg har benyttet til bildene i denne artikkelen ligger mellom 3 og 20 sekunder. Men både korter og lengre tid kan benyttes.

Det er en fordel å stille inn Lukkeren i "Bulb modus". Lukkeren vil da stå åpen så lenge utløserknappen holdes nede, Men, bruker du denne modus bør du bruke trådutløser, for å unngå at bildene blir uskarpe. Ved å benytte Bulb-modus kan du der & da bestemme hva som skal komme med på bildet (ved f.eks. å slippe knappen dersom det blir for mye raketter). Rakettbatteriene sender ofte lyskulene til samme sted, og det kan derfor bli for mye lys og raketter om du har for lang lukkertid.

Har du ikke trådutløser, og/eller synes dette med Bulb var litt for komplisert, benytter du en fast lukkertid - f.eks. 4 sekunder (prøv deg litt frem). På bildene under har jeg brukt 6 sekunder lukkertid.


Fototips B - 04 - 1

Her har jeg benyttet 6 sekunders lukkertid


Dersom du ønsker mange raketter med på samme bilde, og det går lang tid mellom hver oppskytning, kan en løsning være å ta hånden (eller en vott/hatt/lue) foran objektivet mellom oppskytningene (når lukkeren din står åpen), slik at bildet ikke blir overeksponert.

Dekk gjerne til søkeren (det lille "vinduet" bak på kameraet) med en bit gaffatape e.l. Noen kamera har en liten spake du kan ta ned slik at den "mekanisk" dekkes til fra innsiden. Ved å dekken den til unngår du at uønsket lys slipper inn til sensoren.


3 - innstilling av ditt speilreflekskamera - blender
Blenderen styrer både hvor mye lys som slippes inn på bildebrikken og hvor stor skarphetsdybden skal være. Et godt utgangspunkt er å benytte en blender på rundt f/8. Imidlertid, blir bildene for mørke eller for lyse, kan det bli nødvendig å benytte en større eller mindre blenderåpning.


4 - innstilling av ditt speilreflekskamera - ISO
ISO handler om lysfølsomheten. Kort fortalt vil en høyere ISO-verdi muliggjøre det å ta bilder i mørkere omgivelser. Men, høy ISO gir også bildestøy - og det ønsker du ikke. Fyrverkeri lyser i seg selv ganske godt opp, og det gjør sitt til at du ikke trenger å sette veldig høy ISO.

Som et utgangspunkt kan du forsøk å benytte ISO 100 eller 200. Dersom bildene blir for mørke så sett den opp til 400 eller 800 - men ikke høyere. Du skal ikke benytte Auto ISO, så slå den av.

Husk at funksjonene Lukker, Blender og ISO er alle avhengig av hverandre, og blir bildene for mørke eller lyse, kan du benytte alle de tre nevnte funksjoner til å endre på det.


5 - innstilling av ditt speilreflekskamera - andre funksjoner
For at dine bilder skal bli skarpe, bør du forhåndsinnstille avstanden vha autofokus (du kan med fordel benytte live view til dette), og deretter sette objektivet i posisjonen "manuell fokusering" (M). Benytter du autofokus (AF) til å fotografere fyrverkeri, vil du enda opp med mange uklare bilder, da autofokus fungerer dårlig i svakt lys.

Har objektivet ditt bildestabilisator, slå denne av. Jeg forutsetter da at du har kameraet på stativ. Dersom du ikke slår den av, kan du risikere uklare bilder, da stabilisatoren virker mot sin hensikt.

Blitsen kan du i utgangspunktet slå av, så fremt du ikke inkluderer noe i forkant som du trenger å belyse.

Hvitbalansen bør du også hensynta. Fotograferer du i RAW, kan du innstille hvitbalansen på Auto (AWB), da du kan korrigere i et fotoprogram i ettertid. Tar du bilder i jpeg format, kan du innstille til et sted mellom 4000 og 5500 (hvitt fluoriserende lys eller Dagslys). Tar du bilder i en by kan du ta utgangspunkt i 4500 Kelvin.


6 - forberedelser
Du kan med fordel gjøre en del forberedelser i forkant av fotograferingen. Et fyrverkerishow varer kanskje ikke mer enn 5 - 10 minutter, så her må alt fungere ila kort tid.

Dette betyr bl.a. at du raskt må kunne endre innstillingene underveis i fotograferingen. Dersom du ser at bilde er for mørkt/lyst, må endringen av Lukker, Blender og ISO kunne gjøres raskt - og ofte i mørke omgivelser. Dette er ikke tiden for å slå opp i manualen. Og det samme gjelder naturligvis også hvitbalansen dersom du ser at bildene blir for kald eller varm ut i fra hva du ønsker. Bommer du, er det kanskje ett år til neste mulighet - så her kan det være en fordel å tørrtrene i forkant!

Spesielt i de store byene vil de beste utkikksstedene til fyrverkeriet være fullt opp med mennesker. I så tilfelle vil det være en dårlig kombinasjon med deg og ditt stativ. Fyrverkeri kommer ofte sammen med lystige bobler i glassene, og noen veldig glade mennesker - dette kan gi en utfordring for sikkerheten av ditt kamerautstyr. Derfor er det viktig at du finner mulige steder du kan plassere deg i forkant av selve fyrverkeriet - gjerne når det er lyst ut. Det er litt sent å begynne å lete kl 23:58 på Nyttårsaften, da kan du gå glipp av starten - og det vil du ikke, da dette er tidspunktet for å få bilder helt uten røyk.

Sjekk også vindretning - da dette kan ha betydning for om rakettrøyken skjemmer bildene dine (ref. tips 8).

Du husker naturligvis å lade opp batteriet og sørge for at det er tilstrekkelig med plass på minnekortet.


7 - komposisjon
Enkelt sagt handler komposisjon om hvordan du vil at bildet skal fremstå. Siden du antagelig ikke selv bestemmer hvor rakettene skal "fyres av", har du noen begrensninger. Imidlertid, det er en del forhold du kan hensynta, og/eller forsøke å hensynta.

F.eks. vil en mørk himmel fremheve fargene i fyrverkeriet bedre enn om bakgrunnen er en by eller en åsside med lys fra mange hus (se bildet). Om mulig, plasser deg slik at du får mest himmel.

Vil du "bare" ta bilder av fyrverkeri eller ønsker du å inkludere andre elementer i tillegg? F.eks. en forgrunn (med mennesker) eller et kjent landemerke. Husk å eksponere etter miljøet rundt, slik at det ikke blir verken over eller undereksponert. Skal du inkluderer mennesker som står i forgrunnen, kan det bli nødvendig å benytte blits.

Speiling av fyrverkeri i vann/sjø gir kan en ekstra dimensjon til bildet (se under), så vurder den muligheten dersom det er vann i nærheten.


Fototips B - 04 - 2

Speiling i vann gir en ekstra dimensjon


Tenk på at elementer som ikke fremhever bildet gjør det dårligere (ref. bilde under). Det er ikke sikkert naboen sitt hus er veldig skjemmende til vanlig, men antagelig gjør det ikke ditt fyrverkeribilde mer tiltrekkende. Unngå også sterke lyskilder i motivet (f.eks. en gatelampe), da dette vil forringe bildet.


Fototips B - 04 - 3

Her er det med en del elementer i bildet som trekker det kraftig ned


8 - røyk kan skjemme bildet
Vær klar fra første rakett, det kan bli ditt finest bilde med tanken på røyken som kan komme etter hvert. Er det mulig å plasser deg slik at røyken blåser fra siden, vil det være det beste. Blåser den mot deg, vil den etter hvert dekke mye av utsynet til fyrverkeriet.


Fototips B - 04 - 4

Røyk fra fyrverkeriet kan skjemme bildet


9 - blåtimen
Dersom du får anledning til å ta bilder av fyrverkeri i blåtimen, grip den. Det kan bli veldig vakkert med et fargesprakende fyrverkeri med en mørkeblå himmel som bakgrunn.


10 - vær og føreforhold
Været den aktuelle dagen kan både være med å fremheve bildene og ødelegge dem fullstendig. Regn, kraftig vind, tett snødekke, lavt skydekke, mv, er ikke nødvendigvis en høydare for fyrverkeribilder. Men ikke forkast muligheten til å fotografere selv om været er dårlig. Du får kanskje ikke et "fine art bilde", men ender kanskje likevel opp med et vinnerbilde som illustrere "Norge på sitt røffeste"?

Regner det mye, bør du vurdere å benytte et regnslag til kameraet.

Er det kaldt ute - kle deg godt. Dumt om gleden av å ta bilder av fyrverkeriet skal ødelegges av blåfrosne fingre.


11 - "smelte sammen" flere bilder
Du kan gjøre bildene dine mer spektakulære ved å sette sammen flere bilder i redigeringsprogram, f.eks. Photoshop el.l. Har du brukt stativ, slik at bildene har helt likt utsnitt, er det bare å legge bildene oppå hverandre i lag og så viske bort det du ikke ønsker. Du kan også prøve med "Lighten Blend Mode" for å få med det lyseste (altså fyrverkeriet) fra hvert av lagene. Bildet under er satt sammen av de to bildene du ser øverst i denne artikkelen.

Fototips B - 04 - 5

Her har jeg satt sammen to bilder vha Photoshop



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



Jeg håper du fant nytte i noen av tipsene! Har du tips til meg, eller har kommentarer til noe av det jeg har skrevet, setter jeg stor pris på å høre fra deg. Gå inn på "Kontakt" eller trykk på facebook symbolet nederst på siden.