Fototips
En introduksjon til mine "Fototips", noen tanker om fotografering som hobby og hva som skal til for å ta gode bilder.

Fototips 1 - fotoglede som hobby!

En introduksjon til mine "Fototips", noen tanker om fotografering som hobby og hva som skal til for å ta gode bilder.


Hyggelig at du besøker siden min! Jeg antar du gjør det fordi du er på samme reise som meg, søken etter mer kunnskap om vår herlige hobby. Min reise startet tidlig i tenårene. Interessen har underveis gått både opp & ned og til & fra - men de siste 10 - 15 årene har jeg brukt mye positiv tid på fotoglede!

For noen år tilbake startet jeg denne hjemmesiden. Hensikten var å dele interessen med likesinnede. "Fototips" kom opp fordi jeg selv skriver ned de erfaringer jeg gjør meg, og tenkte; "hvorfor ikke dele det videre med andre"?


Fototips - fotoglede som hobby 1

Min fotoreise ...


Noen spesialiserer seg innen gitte fotosjangere, mens andre er som meg, liker å ta bilder av det meste. Jeg kommer primært å skrive om de erfaringer jeg selv har gjort meg, men vil også spe på med tips & råd jeg har lest i bøker, magasiner og på nettet - eller fått fra andre som fotograferer.

Jeg vurderer meg selv til å være i klassen fra nybegynner til entusiast, avhengig av fotosjanger. F.eks. mener jeg å ha rimelig god innsikt i dråpefotografering og en del andre motivtyper, mens fotografering med Drone vil det nok ta noe tid før jeg skriver om. Jeg er dog av den oppfatning at skal du bli virkelig god i en sjanger, må du spesialisere deg, fremfor å være generalist. Jeg har forsøkt meg på "spesialistsporet", men for meg fungerte det ikke. Det ble for kjedelig. Jeg liker mangfoldet og forskjelligheten i de ulike sjangerne, så får jeg heller akseptere at jeg kanskje aldri når helt opp. Jeg forsøker å ikke se på fotografering som en konkurranse - selv om jeg nå & da deltar i noen, men heller fokusere på at dette er en aktivitet som skal gi meg energi og glede i hverdagen - derav overskriften "fotoglede". Om andre anerkjenner bildene mine tar jeg det som en bonus.



Fototips A - 01 - Oslo
Her et bilde som kanskje illustrere det jeg mener. Jeg tok det for noe når siden i Oslo, en lørdag morgen. Det var en disig morgen, solen var på vei til å bryte gjennom og ga bildet det spesielle lyset og de duse skyggene av menneskene på bakken. De tre kvinnene venter muligens på samme buss, og står med storbyens riktige sosial avstand fra hverandre - kanskje alle er født i Oslo, eller kanskje de representerer tre ulike kontinenter, med fullstendig ulike kulturer. Bak til høyre er en eldre mann på vei ut av bildet - etter mitt skjønn 10. generasjon Osloboer.

... jeg kunne fortsatt i noen linjer til.

Dette bildet gir meg tanker om livet i en storby. Som stort mangfold, at det er mulig å være ensom blant 500.000 mennesker. At man alltid ser ut til å være på vei til noe, selv om mitt bilde har stoppet livet deres i et kort øyeblikk.

Av alle de 10.000'ner av bilder jeg har tatt, er dette det jeg oftest vender tilbake til. Etter jeg tok bildet kunne jeg ikke vente med å vise det til andre, få litt anerkjennelse fra mine fotovenner. Men den uteble fullstendig, det jeg fikk var noe jeg i beste fall kan oversatte til "jo da, greit nok det". Det var da det slo meg - hvem tar jeg bilder for, meg eller andre? Dette er primært min fotoglede, om andre liker det jeg gjør så tar jeg det som en hyggelig bonus!


De 22 første artiklene du finner her på siden handler om "tekniske forhold", som lukker, blender, lys, fargenes betydning, etc. De andre artiklene omhandler konkrete motiver, som hvordan ta bilder på ferie, fotografering av fugler, månen, stjernehimmel, etc.

Jeg har også på plan om å starte med en "blogg". Tema her vil da være "alt annet", som f.eks. "Hva er veien til et godt bilde?". Lenge tenkte jeg at det viktigste enkeltelementet var dyrt og godt fotoutstyr. Så feil kan man ta! Riktignok krever gitte situasjoner at du har heftig kamera med lyssterke objektiver (f.eks. fotografering av en fotballkamp i Eliteserien i flombelysning i en regntung Vestlandsby, da holder det ikke med en iPhone 6), men i de fleste tilfeller kommer du veldig langt med et normalt kamera.


< < Husk, du tar ikke et bilde - du skaper det! > >


Min første "formel" for det gode bildet var; hodet + hjertet = sant! Litt satt på spissen mente jeg at kombinasjonen av tankegangen til kvinner og menn har de rette elementene for det gode bilde. Jeg har nå videreutviklet min lille "formel", og gjort den litt mer konkret; Lidenskap + Kreativitet + Teknikk + Tålmodighet + Kunnskap om det du fotograferer + Utstyr = Det gode bilde!

Jeg har naturligvis utfyllende tanker bak de enkelte elementene - herunder vekting av deres betydning, men velger å komme tilbake til dette i en senere artikkel.



Til slutt, her er et tips om hvordan jeg selv liker å fotografere ...

Ha med deg kameraet mye, ta bilder ofte, men ikke mange bilder hver gang. Når du har funnet et bra motiv, ikke skyt i et sett bare for å håpe at minst ett blir bra. Bruk tiden, ta til deg stemningen i omgivelsene og rundt motivet, tenk gjennom hva som kan fungere på akkurat det motivet, lek deg med nye vinkler, finn ditt skapende jeg, vurder lyssetting og komposisjon, gjør motivet seg best i svart hvitt eller farge, vidvinkel eller tele, etc. Dette vil garantert gjøre deg til en mer bevisst fotograf og gi deg bedre bilder.

PS! - er det fare for at motivet forsvinner ila kort tid er det bare å skyte i vei, så får du i stedet gjøre dine lærende refleksjoner i ettertid!


Fototips A - 01 - ansel adams

Husk - du tar ikke et bilde, du skaper det!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - o o - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Jeg håper du finner noe du kan gjøre deg nytte av her på siden min. Lykke til på din egen fotoreise!